Mikor érdemes blogot indítanod?

Sokszor találkozom a kérdéssel. Érdemes még egyáltalán blogot indítani? Hiszen ma már lehetetlenség újat mondani. Ennyi erővel azt is kérdezhetnéd, érdemes-e még új dalt szerezni vagy új könyvet írni? Már úgyis annyi van belőlük.

Nekem a blogolás elsősorban írás. Az önkifejezés egy formája. Van, aki köt, van, akinek virágos kertje van, más barkácsol. Nekem nulla a kézügyességem. Én blogot írok. Elsősorban azért írok, mert feltöltődöm, mert kikapcsol, mert jó érzéssel tölt el, hogy alkothatok. Soha nem azt nézem, hogy milyen hasznom származik belőle. Még azon sem szoktam gondolkozni, hogy van-e már olyan blog, amilyet én írni akarok? Biztosan van. De kit érdekel? A válaszom ugyanis a bevezetőben feltett kérdésre a következő. Minden attól függ, hogy van-e mondanivalód?

Ha nincs, ha hiába töröd a fejed napokig egy jó ötleten, de nem jut eszedbe semmi, akkor inkább hagyd a fenébe, és kezdj magaddal valami mást. Akkor felesleges is belekezdeni, mert úgyis hamar kifulladsz.

A kutya nem fog egyik napról a másikra felnőni és a magnak is idő kell ahhoz, hogy szárba szökkenjen és megerősödjön. Ha nincsen mondanivalód, a fene sem fog olvasni. Ha nem vagy eléggé motivált és elkötelezett, nem lesz kitartásod a blogodat “felnevelni”.

kiskutya
Fotó: Kamil Tatar

Mielőtt belevágsz, számolj azzal, hogy minimum egy év, de inkább kettő, mire a blogod igazán élni kezd. Idő kell, hogy megtaláld a hangod, hogy rád találjon az olvasóközönséged, hogy kitapasztald, hogyan tudtok a legjobban együttműködni. Először adnod kell. Rengeteg időt, energiát, ötletet beletenni. Megeshet, hogy elakadsz, hogy nem találod meg a helyes irányt elsőre. Az is előfordulhat, hogy senki sem fog hozzád szólni egy jó darabig. Lehet, hogy alkotói válságba kerülsz vagy egyszerre csak a hócipőd tele lesz az egésszel. Lesznek olyan időszakok, amikor semmi másra nem tudsz gondolni, csak arra, hogy vajon milyen kommenteket kaptál a blogodon, és minden szabad percedben a következő posztodat írod fejben. A blogod átszövi majd a mindennapjaidat. Lesznek napok, amikor másról sem fogsz tudni beszélni és a környezetedben mindenkinek már a hócipője tele lesz veled.

Hogy miért mondom ezt? Nem akarom a kedvedet szegni. Sőt! A blogolás jó móka, akkor is, ha semmi különösebb célod nincs vele, csak hogy leírd, ami éppen foglalkoztat. Vagy megmutasd másoknak a fotóidat. Vagy a ruhát, amit felvettél aznap. A lényeg, hogy élvezd és hogy legyen valami, amit másokkal meg akarsz osztani. Ha nincsen, hát minek vesztegetnéd az idődet feleslegesen? Akkor próbálj ki inkább valami mást. A kötés is jó dolog. Vagy a kertészkedés. Süss egy tortát! Látod, nekem meg az nem megy. De nem is fecséreltem rá soha az időmet. És másokat sem kínoztam vele.

 

Szeretnéd, ha a blogodat nem csak az anyukád olvasná? Szükséged van néhány jó ötletre? Iratkozz fel a hírlevelemre és elküldöm neked az 5+1 tipp, hogy népszerűbb legyen a blogod című e-könyvemet, ami segít elindulni.  

Kattints a képre és töltsd le az ingyenes e-könyvet!

Spread the love